Frå tre til skål



Prosessen for å lage ein skål tar lang tid. I denne teksten kjem eg til å fortelje om dei 2 ulike metodene eg brukar for å få treet til å bli ein skål.


Gråvdreiing og findreiing:
Den første metoden eg brukar er at eg grovdreier skålen for å så findreie den. Når treet først er hogget ned eller har fallt ned så må den deles opp i ulike emner. Nokre emner kan vere sprekk i og andre ikkje. Når emnene er delt opp i emner så er dei klar til å begynne å dreies.

No er skålen klar til å dreies. Treet er fortsatt fuktig og våt og den må gråvdreies. Det eg gjør då er at eg først dreier utsiden, den treng ikkje å pusses fordi den skal bli dreiiet ein andre gong seinare. Når utsiden er dreid så kan innsiden bli dreid. Då er vi klart for neste steg.

Tørk skålen. Når skålen er gråvdreid så er den fortsatt våt når den er ferdig. Då må skålen tørkes. Skålen blir lagt i spon ute, og gløymt i eit halvt år, for at den så blir gløymt inne i eit halvt år.

Dei fleste skålene som blir gråvdreid sprekker ikkje, men det er alltid nokon som sprekker.

No kan skålen findreies. Då tar man å fester utsiden av skålen slik som vist på biletet. Når den er festet slik så kan den dreies utvendig, då er det fiktig å ikkje ta for mykje fordi vi må dreie innsiden også. Når utsiden er dreid så skal den pusses.

Når utsiden er ferdig så er skålen klar til å bli dreid innvendig. Då blir foten til skålen festet i ein chucks og den kan dreiies innvendig. Når man dreier innvendig så har man tatt å dreiet ein god del av skålen og man må vere forsiktig og ikkje ta for mykje av den. Når den er dreid innvendig så kan den pusses.

Etter dette så kan den få på seg olje og voks som forklart i eit tideligere innlegg.

No er skålen ferdig og den er klar for bruk.


Dreie ferdig skålen med ein gong:
Den andre metoden eg brukar så må emnet være tørt. Å tørke eit vått emne kan ta lang tid. Det er viktig at emnet er tørt nok slik at den ikkje sprekker etter man har dreid den eller at den fortsatt er våt når man er ferdig.

Når den er tørr nok til å dreies så kan man begynne å dreie den. Då skal man først dreie den utvendig, og så skal man dreie den innvendig.

Vi fester skålen i dreiebenken og dreier den utvendig til den har ein fin fasong. Forskjellen på denne metoden og når du gråvdreier den er at man skal dreie den og så pusse den uten at den skal tørke i mellomtiden.


Når den er dreid utvendig så kan vi dreie innsiden. Det er viktig å prøve å få ein fin fasong på skålen, den skal ikkje vere for tykk og den skal ikkje vere så tynn at den får hull i botn. Det har eg gjort fleire gongar, men kun med dei skålene eg har gråvdreid. Dei har eg gjort om til lamper.

Når fasongen på skålen er ferdig så kan den pusses og gjøres ferdig.

Etter at man har dreid og pusset skålen så er den klat til å få olje og voks på seg som forklart i eit tideligere innlegg.

Har du lyst til å se ein video der eg dreier ein skål heilt ferdig uten å gråvdreie den så kan du finne den her.

Om du har eit spørsmål rund dreieprosessen så er det bare å stille det i kommentarene eller sende ein mail til: arn.bbakke@tredreiefestivalen.no eller arnwoodturning@gmail.com



Arn, Tredreiar

Denne teksten er skrevet for tredreiefestivalen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

5 år siden eg startet med tredreiing

Det blir litt juletrær og vi er bare i september🎄🎄